Avomaankurkku

Avomaankurkut ovat joko äärettömän helppoja tai todella vaativia, kuten viime vuonna. Aikaisempana vuonna istutin taimia ulos jo toukokuussa öiden ollessa kylmiä ja silti taimien kanssa ei ollut mitään ongelmia. Viime kesänä kasvatin kaksi erää taimia ja niistä vain muutama selvisi. Erona oli kuivuus ja taimien suojaaminen. Jatkossa tulen aina kastelemaan maan kunnolla ennen taimien istutusta, peittämään maan ruohosilpulla ja annan taimien olla harson alla useamman viikon. Olin ajatellut, että taimet eivät mitään muuta kaipaakaan kuin aurinkoa, mutta kurkun taimien suhteen oletukseni oli väärä.

 Taimet kompostin päällä esikasvatuksessa. Yöksi niihin laitettiin harso päälle.
 
Pari käytännön huomiota:
  • Herkkä etyleenille. Ks. aikaisemmat tekstit.
  • Taimiväli kannattaa pitää n. 15-20 cm:ssä. Kasvi lähtee versomaan moneen suuntaan ja täyttää kyllä saadun tilan.
  • Rönsyjen olisi hyvä saada ilmaa. Niitä voi tukea nostamalla ne kaltevaa verkkoa pitkin ilmaan tai vaikka kehikolla pois maasta. Näin kurkutkin pysyvät puhtaampina.
  • Alkukesästä kannattaa kiinnittää huomiota liikaan auringon saantiin. Esikasvatetut taimet kannattaa suojata harsolla ja maa peittää karikkeella kuivumisen estämiseksi. Vaihtoehtoisesti siemenet voi kylvää suoraan maahan.
  • Taimien esikasvatuksessa kannattaa kiinnittää huomiota riittävään valon saantiin. Taimet kasvavat honteloiksi liian vähällä valolla ja yleensä kuolevat ulos istutettaessa. Eteläikkuna on paras. 
 
Taimet omalle paikalleen istutettuina

Mihin/kenelle kurkku ei sovi:

Lääkkeenä tai muuten:
  • "Sehän on 96-prosenttisesti pelkkää vettä." Tämä on tavanomainen käsitys kurkusta, mutta todellisuudessa asia on toisin. Muotisana superfood kuvaa parhaiten kurkun terveydellistä merkitystä ja sen monipuolisuutta ruoka-aineena.
  • 100 grammaa kurkkua sisältää 3 grammaa hiilihydraattia, jonkin verran B-ryhmän vitamiineja, A- ja C-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia 2 prosenttia päivän tarpeesta, ja sinkkiä jopa 23 prosenttia päivän tarpeesta. Kurkussa on myös mangaania ja molybdeenia.
  • Kurkku on merkittävä K1-vitamiinin lähde. Se tyydyttää 11 prosenttia päivän K1-vitamiinitarpeesta. K1 muuttuu suolistossa osittain K2-vitamiiniksi, joka vähentää verisuonikalkkeja ja vahvistaa luustoa. Menopaussi-ikäisillä K2 vähentää yhdessä D3-vitamiinin kanssa oleellisesti osteoporoottisia murtumia luustossa.” Antti Heikkilä
  

Kivien päälle tuettu ristikko nostamassa rönsyjä pois maasta

Tuholaistorjunta:
Minulla ei ole ollut mitään tuholaisia kurkuissa. Toivottavasti tämä jatkuu.

Lähteet:
Avomaankurkunkasvatus

  Lopputulos jonka voi nauttia sellaisenaan tai vaikka herkkukurkkuina talvisina päivinä

Kommentit

  1. Kurkku hyötyy kovin lavakauluksen tai laatikon sisällä kasvatuksesta. Reunat suojaavat pahimmilta tuulilta ja nuoret kurkun taimet saavat keskittyä olennaiseen. Olen laittanut lavakehyksen päälle tukevia rimoja ristiin, joilla kurkunvarret saa pidettyä ilmavasti irti maanpinnasta. Samoin harson kiinnitys kauluksen päälle on helppoa, laittaa vaikka laudat reunoille pitämään harso paikoillaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti