Tomaatti

Tomaatin kasvattaminen ei minusta ole tähtitiedettä, vaikka siihen aurinkoa tarvitaankin. Olen kasvattanut jo vuosia muutamaa taimea parvekkeella ja nyt kokeilen samaa viljelypalstalla eikä kummassakaan näitä olevan suurempia ongelmia. Aurinkoa, paljon vettä tasaisesti ja silloin tällöin ravinteita. Siinä kaikki.

Tänä vuonna kasvatin taimet siemenestä, mutta edellisinä vuosina olen ostanut valmiit taimet puutarhaliikkeistä. Hintakustannus on tietenkin siemenestä kasvatukessa huomattavasti edullisempi, mutta riippuen kasvupaikasta voi olla kannattavampaa ostaa valmis taimi, jotta saa aikaistettua sadon saantia.


Itse suosin kirsikkatomaatteja nopeamman kypsymisen ja suuremman sadon vuoksi. Yleisesti en itseasiassa edes pidä tomaateista, koska kaupan raa’at kypsytetyt tomaatit saavat suupieleni haavoille, mutta oman sadon makeita kirsikkatomaatteja syö vaikka karkkina.


Pari käytännön huomiota:
  • Hyvän kasvun varmistaa runsas valo ja tasainen 20-25 asteen lämpötila. Lämpötila vaikuttaa erityisesti hedelmien laatuun. Yli 27 asteen lämpötilassa hedelmöittyminen vaikeutuu ja 32 asteessa se saattaa estyä kokonaan. Siitepöly irtoaa parhaiten 17-23 asteen lämpötilassa.
  • Lämpötila vaikuttaa myös tomaatin värittymiseen. Punaista väriainetta, lykopeenia ei muodostu liian korkeissa (29-32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa. Koko kasvi paleltuu alle yhden asteen lämpötilassa.
  • Tomaatit tulisi aina säilyttää yli 13 asteen lämmössä. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Tomaatteja kannattaa ostaa useamman päivän varalle, koska ne säilyvät huonelämmössä noin viikon. Viileäkaapissa 13 asteessa tomaatit säilyvät pari viikkoa. Kun tomaatteja kypsytetään tai säilytetään useita päiviä, ne kannattaa myös laittaa esimerkiksi paperipussiin, joka vähentää haihduntaa.
  • Tomaattia viljellään yksivuotisena mutta se on oikeastaan monivuotinen. Talvehtiminen vaatii valoisan ja viileän paikan.
  • Jos on sateinen kesä tomaatit tahtovat halkeilla. Syynä on liian kostea ilma, hedelmiin kertyy korkea nestejännitys ja kuori halkeilee.
  • Tomaatit pitävät hiekkaviljelystä. Hiekkaviljely on hyvin luontoystävällien viljelymenetelmä. Hiekkaa ja nurmikon leikkuusilppua kerätään penkiksi kerroksittain. Seuraavana kesänä penkkiin voi jo istuttaa tomaatin taimet.

Mihin/kenelle tomaatti ei sovi:
  • allergisille

Lääkkeenä tai muuten:
  • Sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita.
  • Kuopion yliopistossa kesäkuussa 2001 julkistetusta tutkimuksesta ilmenee, että tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tulos perustuu tomaatin sisältämään karotenoidiin lykopeeniin. Tutkimuksen mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski oli kolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalat verrattuna miehiin, joiden veressä oli enemmän lykopeenia. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää. Lykopeeni on ravinnosta, lähinnä tomaateista ja tomaattivalmisteista saatava yhdiste. Suomalaisten tärkeimpiä lykopeenin lähteitä ovat paitsi tuoreet tomaatit, myös tomaattipohjaiset kastikkeet ja ketsuppi.

Tuholaistorjunta:
-


Lähteet:

Kommentit