Avomaankurkut
ovat joko äärettömän helppoja tai todella vaativia, kuten viime vuonna.
Aikaisempana vuonna istutin taimia ulos jo toukokuussa öiden ollessa kylmiä ja
silti taimien kanssa ei ollut mitään ongelmia. Viime kesänä kasvatin kaksi erää
taimia ja niistä vain muutama selvisi. Erona oli kuivuus ja taimien
suojaaminen. Jatkossa tulen aina kastelemaan maan kunnolla ennen taimien
istutusta, peittämään maan ruohosilpulla ja annan taimien olla harson alla useamman
viikon. Olin ajatellut, että taimet eivät mitään muuta kaipaakaan kuin
aurinkoa, mutta kurkun taimien suhteen oletukseni oli väärä.
Pari
käytännön huomiota:
- Herkkä etyleenille. Ks. aikaisemmat tekstit.
- Taimiväli kannattaa pitää n. 15-20 cm:ssä. Kasvi lähtee versomaan moneen suuntaan ja täyttää kyllä saadun tilan.
- Rönsyjen olisi hyvä saada ilmaa. Niitä voi tukea nostamalla ne kaltevaa verkkoa pitkin ilmaan tai vaikka kehikolla pois maasta. Näin kurkutkin pysyvät puhtaampina.
- Alkukesästä kannattaa kiinnittää huomiota liikaan auringon saantiin. Esikasvatetut taimet kannattaa suojata harsolla ja maa peittää karikkeella kuivumisen estämiseksi. Vaihtoehtoisesti siemenet voi kylvää suoraan maahan.
- Taimien esikasvatuksessa kannattaa kiinnittää huomiota riittävään valon saantiin. Taimet kasvavat honteloiksi liian vähällä valolla ja yleensä kuolevat ulos istutettaessa. Eteläikkuna on paras.
Mihin/kenelle
kurkku ei sovi:
Lääkkeenä
tai muuten:
- "Sehän on 96-prosenttisesti pelkkää vettä." Tämä on tavanomainen käsitys kurkusta, mutta todellisuudessa asia on toisin. Muotisana superfood kuvaa parhaiten kurkun terveydellistä merkitystä ja sen monipuolisuutta ruoka-aineena.
- 100 grammaa kurkkua sisältää 3 grammaa hiilihydraattia, jonkin verran B-ryhmän vitamiineja, A- ja C-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia 2 prosenttia päivän tarpeesta, ja sinkkiä jopa 23 prosenttia päivän tarpeesta. Kurkussa on myös mangaania ja molybdeenia.
- Kurkku on merkittävä K1-vitamiinin lähde. Se tyydyttää 11 prosenttia päivän K1-vitamiinitarpeesta. K1 muuttuu suolistossa osittain K2-vitamiiniksi, joka vähentää verisuonikalkkeja ja vahvistaa luustoa. Menopaussi-ikäisillä K2 vähentää yhdessä D3-vitamiinin kanssa oleellisesti osteoporoottisia murtumia luustossa.” Antti Heikkilä
Tuholaistorjunta:
Minulla
ei ole ollut mitään tuholaisia kurkuissa. Toivottavasti tämä jatkuu.
Lähteet:
Avomaankurkunkasvatus
Lopputulos jonka voi nauttia sellaisenaan tai vaikka herkkukurkkuina talvisina päivinä
Lopputulos jonka voi nauttia sellaisenaan tai vaikka herkkukurkkuina talvisina päivinä
Kurkku hyötyy kovin lavakauluksen tai laatikon sisällä kasvatuksesta. Reunat suojaavat pahimmilta tuulilta ja nuoret kurkun taimet saavat keskittyä olennaiseen. Olen laittanut lavakehyksen päälle tukevia rimoja ristiin, joilla kurkunvarret saa pidettyä ilmavasti irti maanpinnasta. Samoin harson kiinnitys kauluksen päälle on helppoa, laittaa vaikka laudat reunoille pitämään harso paikoillaan.
VastaaPoista