Basilika

Basilika on helpompi ostaa kaupasta nuorena taimena ja laittaa multaan, vaalia lämmöllä ja auringolla. Kuukausittainen lannoitus ei ole pahitteeksi, mutta helpommalla pääsee ostamalla lannoitetikkuja ja muutaman kuukauden lannoitus on hoidettu helposti työntämällä pari tikkua multaan ja unohtamalla koko asian. 

Kasvatan basilikaa kotona enkä plantaasilla, johtuen ihan siitä, että käytän sitä lähes päivittäin eikä kasvi pidä kylmästä. Kasvi kestää talvenkin, mutta vaatii hyvän yli kuuden asteen talvisäilytyksen ja aurinkoisen paikan pitkälle syksyyn. 

Basilika kasvattaa taimen päähän valkoisia pieniä kukkia, joiden paikalle muodostuu kukkimisen jälkeen mustia siemeniä. Kukat voi joko leikata pois tai siemenet voi ottaa talteen. En ole huomannut suurta eroa lehtien maussa kasvin kukkiessa tai ilman. 

Basilika sopii oikeastaan mihin vain, mutta varsin maukasta se on esim. pestona, jonka tekeminen itse on todella helppoa.


Pari käytännön huomiota:
  • Kasvi nauttii lehtien nyppimisestä. Mitä enemmän lehtiä nyppii, sitä enemmän kasvi uusia muodostaa ja tuuhentuu.
  • Saviruukku tai lasitettu altakasteluruukku ovat osoittautuneet minulla parhaimmiksi kasvupaikoiksi. Saviruukku kannattaa kastella veteen noin tunniksi ennen istutusta, jotta ruukku ei ime kaikkea kosteutta mullasta. Muoviset altakasteluruukut ovat minulla keränneet kukkien ja yrttien suhteen paljon ötököitä.
  • Mikäli ötököitä tulee niin kasvi kannattaa hukuttaa puoleksi tunniksi kokonaan veteen tai suihkuttaa useamman kerran muutaman päivän ajan.

Mihin/kenelle basilika ei sovi:
  • Basilika sisältää karsinogeeninä pidettävää estragolia, joten odottavien ja imettävien äitien sekä pikkulapsien on syytä välttää sen runsasta käyttöä.

Lääkkeenä tai muuten:
  • Uskotaan auttavan: migreeniin, päänsärkyyn, pahoinvointiin, reumaan, vahvistavan sydäntä, helpottavan ruuansulatusta, lievittävän masennusta, lievittävän tulehduksia.
  • Siemenistä uutetun juoman on todettu rauhoittavan myös hermoja.
  • Sisältää A- ja C-vitamiineja, sekä rautaa ja kalsiumia
  • Hyönteisten piston aiheuttamaa kutinaa voi myös helpottaa hieromalla siihen tuoretta basilikanlehteä.

Tuholaistorjunta:
-

Lähteet:


Kommentit