Chili

Miksi ostaa kaupasta kuivattuja chilipalkoja kalliilla, kun voi kasvattaa itse kauniin kasvin koristamaan kotia ja saada satoa pitkin vuotta? En mene sen syvemmälle chilien ihmeelliseen maailmaan, koska chilikasvattajat Suomessa ovat perustaneet niin loistavia sivustoja, että kaikki tarpeellinen tieto löytyy sieltä. Linkit löytyvät alhaalta.

Jos ei jaksa perehtyä chilien sielunelämään suuremmin, niin kasvatuksellisesti olen huomannut, että kasvatus ei vaadi suurempia ponnisteluja kuin hyvää mustaa multaa, chilin siemeniä kaupasta ostetusta chilistä ja taas aurinkoa. Oikeat chilien kasvattajat tosin ottavat tämän vähän suuremmalla pieteetillä. 

Itse pidän chilikasvia työhuoneen ikkunalla ja se on pärjännyt siinä loistavasti jo kolmatta vuotta. Joulun aikaan kasvi on erityisen vuoden aikaan sopiva punaisine paprikoineen. Kannattaa liottaa chilin siemeniä vedessä yön yli tai muutama tunti ennen istutusta kasvun edistämiseksi.

Pari käytännön huomiota:
  • Chilejä käsiteltäessä kannattaa aina käyttää muovikäsineitä. Mikäli chiliä kuitenkin joutuu iholle niin maitopohjaiset aineet ovat auttaneet minulla parhaiten poltteeseen.
  • Poltteeseen auttaa syödessä mm. leipä, maitotuotteet sekä parhaiten alkoholi. Vesi pahentaa poltetta, koska poltteen aiheuttamat kapsaisinoidit ovat öljyliukoisia.
  • Kasvin kukkia kannattaa pölyttää sormilla. Itse kutittelen kukkia ristiin rastiin, jotta siitepöly sekoittuu. 
  • Chili on etyleenille arka (ks. kukkakaalin alla oleva linkki etyleeniä tuottavista kasveista, hedelmistä yms). 

Mihin/kenelle chili ei sovi:
-

Lääkkeenä tai muuten:
  • Sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia.
  • Kuiva-aineesta jopa 20% on hyödyllistä kuitua.
  • Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia.
  • Chilin poltteen aiheuttavien kapsaisinoidien on todettu olevan terveyttä edistäviä useissa tutkimuksissa. Kapsaisinoidit vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja lisäävät aineenvaihduntaa. Lääketiede tutkii parhaillaan kapsaisiinin hyödyllisiä vaikutuksia mm. vatsahaavan ehkäisyyn ja hoitoon.
Tuholaistorjunta:
  • En ole huomannut tehoa hyöteisiin, mutta tehoaa kuulemma hyvin jyrsijäongelmaan valkosipulichilivesiseoksena.


Lähteet:

Kommentit