Paahdettu tomaattikeitto kahdelle

Kirjaston aarteina löysin inspiroivan keittokirjan nimeltä HOT. Siinä oli oiva resepti, jossa pystyin yhdistämään monta viljelypalstan kasvia. Kirjan resepti on tehty tavallisilla isoilla tomaateilla, mutta muuten olin uskollinen alkuperäiselle reseptille.

Reseptiin voisi hyvin yhdistää ripauksen italialaisuutta tuoreella basilikalla ja salvialla. Salvian lisäisin samaan aikaan sipulien kanssa ja basilikan sokerin ja balsamiviinietikan kanssa lopussa.


n. 250 g kypsiä tomaatteja (käytin mittana kaupan kirsikkatomaattirasiaa)
puolikas sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl tuoretta korianteria
0,5 rkl paprikajauhetta
1 punainen chili ilman siemeniä
1 rkl tomaattipyrettä
n. 3-5 dl kasvislientä
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa (menee ilmankin)
2 tl sokeria
ripaus merisuolaa
1 tl mustapippuria

oliiviöljyä paistamiseen ja voiteluun, kermaa koristeluun.

  1. Huuhtele tomaatit, puolita ne ja laitan uunivuokaan halkaistupuoli ylöspäin. Pirskota päälle oliiviöljyä. Paahda grillisvastuksen alla uunista riippuen 200-250 oC asteessa n. 30 minuuttia niin että tomaatit pehmenevät ja saavat väriä.
  2. Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli kattilassa ja lisää mausteet. Älä anna palaa.
  3. Lisää kattilaan chili, tomaatit ja tomaattipyree. Anna hautua n. 5 minuuttia.
  4. Lisää kasvislientä niin että seos on itselle sopivan paksuista ja anna hautua muutama minuutti.
  5. Hienonna keiton ainekset sauvasekoittimella ja lisää joukkoon sokeri ja balsamiviinietikka. Anna hautua miedolla lämmöllä taas hetken tai nosta kattila sivuun jäähtymään.
  6. Maista keiton vahvuus ja lisää oman maun mukaan suolaa ja mustapippuria.
  7. Lisää kermaa miedontamaan makua ja antamaan pehmeyttä.

Voi tarjoilla kuumana tai kylmänä sellaisenaan tai vaikka patongin kera. Sopii hyvin alkukeitoksi.


Kommentit