Rosmariini

Kasvatan joka vuosi kotona perusyrttejä, kuten basilikaa, salviaa ja rosmariinia. Joskus olen myös kasvattanut rucolaa ja muita salaatteja, mutta kissoilla on paha tapa käydä karsimassa kasvit ennen kuin niihin pääsee itse käsiksi. Yrttien kasvatus on onnistunut helposti ostamalla kaupasta muutaman euron valmis yrttipuska ja laittamalla sen multaan ja aurinkoiselle ikkunalle. Kasvit kasvavat ja kestävät pitkälle syksyyn ja tuoksuvat mukavasti. Rosmariinia voi kasvattaa myös ulkona, mutta talvesta se ei selviä. Kotona sen voi antaa talvehtia noin 10 asteen lämmössä välillä kastellen.


Yrtit kannattaa suihkuttaa silloin tällöin ja mikäli jotain ötököitä ilmaantuu niin poistaa sen tietyn yrtin ja ostaa uusia tilalle. Vaihtoehtoisesti mieto mäntysuopaliuos ja suihkuhuuhtelu ajavat saman asian. Rosmariiniin en ole kuitenkaan koskaan saanut ötököitä. 

Pari käytännön huomiota:
  • tuore rosmariini on kuivattua vahvempaa, joten kannattaa annostella varoen.
  • maku tulee parhaiten esiin jos se lisätään ruokaan jo varhaisessa valmistusvaiheessa ja annetaan rosmariinin kypsyä ruuan mukana.
  • monikäyttöinen yrtti: liharuokien marinointiin erityisesti lampaalle ja riistalle, leipätaikinaan mausteeksi, peruna-, sieni-, makaroni- ja tomaattiruokiin sekä hernekeittoon, uuniperunan mausteeksi, kasviskeittoon, sopii hyvin yhteen erilaisten sipulien, persiljan ja kirvelin kanssa, tuorejuustojen ja salaatin kastikkeiden mausteeksi, muhennoksissa, muna- ja juustoruoissa sekä valkokastikkeissa

Mihin/kenelle rosmariini ei sovi:
  • tuoreen yrtin maku on hiukan karvas. Makuherkkien kannattaa aloittaa maustaminen varovasti.

Lääkkeenä tai muuten:
  • kerrotaan olevan muistia parantavia vaikutuksia ja sitä pidetäänkin muiston ja muistamisen symbolina.
  • keskittymiskyvyn parantamiseen

Tuholaistorjunta:
-

Lähteet:

Kommentit