Appelsiinibanaanimousse ja marenkia yhdelle - tehkää muut omanne

Yritin kovasti miettiä, millä tekijällä saisin yhdistettyä tämän reseptin viljelypalstaan ja löytyihän se sieltä: chili! Tämä on yksi parhaimpia jälkiruokia, jonka olen koskaan syönyt. Löysin sen erikoisemmasta reseptikirjasta nimeltä MOJO. Aivan loistava kirja oikeasti. Banaanimousse oli testaushetkellä löysempää kuin resepti oli tarkoittanut (en jaksanut odottaa..), mutta se ei makukokemusta haitannut.

Pari kommenttia reseptistä kuitenkin: olen nyt yrittänyt useamman reseptin yhteydessä marengin tekoa ja olen huomannut pari helpottavaa tekijää: varovainen kuumennus edistää valkuaisen proteiinien verkottumista, pieni tilkka etikkaa tai sitruunahappoa, ylipäätään happoa, pienentää marengin romahtamisen riskiä. Puhutaan suunnilleen korkillisesta etikkaa.


Jossain resepteissä on marengin valmistamisesta tehty niin kuninkaallinen suoritus, että ihan hirvittää. Pitäisi olla tietyn lämpöiset valkuaiset, vatkata ensin valkuaiset ja happo, sitten vasta pikku hiljaa lisätä sokeria jne, mutta alla oleva resepti on helpoin, jonka olen löytänyt. Ja ne kuninkaalliset reseptit toimivat vain jos sinulla on kunnon monitoimikone kunnon vatkaimilla, yritäpä tehdä sama yhdellä kädellä käsivatkaimella ja taiteilla toisella ruokalusikallinen sokeria kerta toisensa jälkeen pyöreäpohjaiseen teräskulhoon, joka lähtee hurjaan karuselliin samalla sekunnilla, kun otat toisen käden irti sen reunasta..

Ainoa mikä kannattaa huomioida on marengin säilyttäminen paistamisen jälkeen. Itse olen säilyttänyt uunissa, koska olen katsonut, että se on kuivin paikka. Varsinkin sadesäällä marenki imee ilmankosteuden itseensä ja sitten siitä tulee sitkeää. Tästäkin tosin selviää, jos laittaa uuniin lämmön päälle ja paistaa marenkia uudelleen pienen hetken. Tämä resepti vaatii aikaa, joten jos ei halua viettää useampaa tuntia keittiössä niin marenki kannattaa tehdä edellisenä päivänä ja säilyttää uunissa.Tosin, nyt parin mokan jälkeen, muistakaa tarkistaa uunin sisältö ennen kuin laitatte sen päälle ja olette unohtaneet ylijääneen marengin sinne..

Marenki

  • 3 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 50g taloussuklaata

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Piirrä leivinpaperille n. 20 cm halkaisijan ympyrä, voitele voilla ja jauhota. Karistele ylimääräinen jauho pois.
  3. Sekoita valkuaiset ja sokeri pyöreäpohjaisessa teräskulhossa ja nosta kulho vesihauteen päälle.
  4. Vatkaa vaahtoa koko ajan sähkövatkaimella kunnes vaahto on kiiltävää ja sokerimuruset ovat imeytyneet (ota vaahtoa sormien väliin ja hiero sormenpäitä yhteen, sokerimurujen ei pitäisi tuntua).
  5. Sulata suklaa ja lisää valkuaisvaahtoon varovasti, jotta kuohkeus ei katoa. (tai levitä suklaa marengin päälle, kun olet unohtanut sen..)
  6. Levitä vaahto leivinpaperille suht tasaisesti.
  7. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja aseta marenki uunin keskiosaan.
  8. Paista marenkia 1 h, ota tämän jälkeen lämpö pois ja anna marengin olla uunissa uunin kylmenemiseen saakka.

appelsiinibanaanimousse

  • 2 banaania
  • 1 appelsiinia
  • 200g mascarponejuustoa
  • 2 dl kermaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • puolikas punainen chili
  • 100g suklaata

  1. Paista banaaneja kuorineen n. 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia kunnes ne ovat mustia. Anna jäähtyä.
  2. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu ja keitä niitä kattilassa, kunnes jäljellä on kolmannes. Jäähdytä.
  3. Sekoita mascarponejuusto, appelsiinimehu ja 1 soseutettu banaani.
  4. Vaahdota kerma ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Ei siis ihan tönkköä, mitä laittaisi kakun reunoilla vaan vähän juoksevampaa.
  5. Sekoita keskenään kerma ja juustomassa.
  6. Peitä kelmulla ja pakasta 2-4h. Mitä matalampaan astiaan saat moussen hyytymään, sitä nopeammin se kovettuu.
  7. Poista chilistä siemenet ja silppua pieneksi. Raasta suklaa rouheeksi.
  8. Murra marenkia lautaselle, jaa banaani paloihin lautasille, kaavi moussesta vedessä lämmitetyillä lusikoilla paloja lautaselle ja ripottele pinnalle chiliä ja suklaata.
  9. Valmistaudu tekemään jälkiruokaa lisää. 

Kommentit