Kesäkurpitsalasagne

Kesäkurpitsaa ei ole nyt ihan riesaksi asti, mutta sen verran, että voi kokeilla uusia aluevaltauksia. Lasagne sopi siihen mainiosti. En paistanut kesäkurpitsaviipaleita ennen lasagneen laittoa, koska halusin enemmän jämäkkyyttä. Juustoksi kannattaa valita valkokastikkeeseen jokin voimakkaan makuinen, koska tällä kertaa jääkaapista löytynyt oltermanni oli turhan mieto.


valkokastike:
  • 40 g voita tai margariinia
  • n. 0,5 dl vehnäjauhoja
  • n.4-5 dl maitoa
  • suolaa
  • muskottipähkinää
  • valkopippuria
  • juustoraastetta niin että kastikkeesta tulee paksua (sulatejuusto yms toimii myös mainiosti)

  1. Sulata rasva kattilassa.
  2. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja anna kuplia hetken. Jauhorasvaseos on sopiva, kun se valuu vähän eli ei ole liian kuiva.
  3. Lisää maito, sekoita koko ajan.
  4. Lisää juustoa niin, että kastikkeesta tulee paksua.
  5. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5-10 min.
  6. Maista ja mausta.

Lihaseos:
  • 400g jauhelihaa
  • punainen sipuli
  • keltainen sipuli
  • 6-10 valkosipulin kynttä
  • n. 2 dl luumutomaatteja halkaistuna
  • kesäkurpitsaa pieninä paloina oman maun mukaan
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • paljon basilikaa
  • salvian lehtiä
  • luraus punaviintä

Muut tarpeet:
  • lasagnelevyjä
  • parmesaania
  • muuta juustoraastetta lasagnen päälle
  • kesäkurpitsaa ohuina viipaleina


  1. Tee valkokastike ja anna porista miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun teet jauheliseoksen.
  2. Sulata kattilassa oliiviöljyä ja voita ja lisää salvian lehdet.
  3. Anna paistua hetken ja lisää jauheliha.
  4. Kun jauheliha on lähes kypsää, lisää luumutomaatit pieneksi halkaistuina, kesäkurpitsaa pieninä paloina ja sipulit. Anna paistua n.5 min. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Lisää tomaattimurska ja punaviini. Ota pois levyltä, lisää basilikanlehdet revittyinä ja anna hautua n.10 min.
  6. Kaada lasagnevuokaan ensin jauheliseosta, kesäkurpitsaa ohuina viipaleina, parmesaania raastettuna, valkokastiketta ja lasagnelevyjä päälle. Taas alusta jauheliseosta jne, kunnes viimeisten lasagnelevyjen päälle tulee valkokastikkeen loppu, paljon juustoraastetta ja parmesaania.
  7. Anna hautua uunin keskitasolla 170-asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on sopivan ruskea. Anna vetäytyä n. 15 min. 

Kommentit