Sipuli

Jos joskus haluaa viljelyssä onnistumisen elämyksiä niin kannattaa valita lajiksi sipulit. Keltasipuli jos tarkkoja ollaan. Punasipulit kasvoivat tänä vuonna ihan ok, mutta olivat paljon pienempiä kuin keltasipulit. Suurimmat puutarhamyymälät myyvät istukkasipuleita parhaimmillaan maaliskuusta alkaen. Sen jälkeen ainoa asia, mitä pitää tehdä, on upottaa sipulit maahan ja antaa kasvaa elo-syyskuuhun. Vaikeusastetta voi lisätä yrittämällä kasvattaa sipulit siemenestä, mutta tänä vuonna omani eivät edes itäneet.


Pari käytännön huomiota:
  • Jotkut upottavat istukkasipulit mietoon mäntysuopaliuokseen muutamaksi tunniksi ennen maahan istutusta. Estää kuulemma hometta ja tuholaisia.
  • Istukkasipulin kärkiosan tulee jäädä maan päälle näkyviin. Jos sipulin hautaa kokonaan maahan se kasvattaa paksun vahvan varren ja sitä kautta homehtuu helpommin, kun ilmatiehyet ovat liian leveät.
  • Maa kannattaa muokata tasaiseksi ja sipulien ympärillä käyttää esim. heinäkatetta rikkaruohojen estämiseksi. Muuten rikkaruohoja saa nyhtää sipulien välistä vähän väliä.
  • Sipulit tulisi säilyttää ilmavassa paikassa, mieluiten kylmässä +2 - +5 asteessa.
  • Sipulit voi nostaa maasta, kun varret ovat kaatuneet. Varret pitää kiertää, jotta sipuli ei saa enää ilmaa varren kautta. Tämän jälkeen sipulien annetaan kuivaa kuivassa paikassa, kunnes varsi nahistuu ja voidaan leikata pois. Jotkut puhdistavat sipulit vasta muutaman päivän kuivumisen jälkeen, mutta itse kuorin huonot kerrokset pois ja jätin puhdistetut sipulit kuivumaan. 

Mihin/kenelle sipuli ei sovi:
-


Lääkkeenä tai muuten:
  • Sisältävät orgaanisia rikkiyhdisteitä ja flavonoideja. Sipuli on tunnettu bakteerien tuhoajana, heikentyneen vastustuskyvyn kohentajana ja ruoansulatuksen parantajana.
  • Erityisesti sipuleiden kversetiinillä on monia erinomaisia vaikutuksia, koska se on voimakas antioksidantti.
  • Sipuleiden allisiini puolestaan vaikuttaa antibioottisesti.
  • Tutkimusten mukaan sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.
  • On saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan säännöllisesti sipuleita ja valkosipulia syövät sairastuvat muita harvemmin erilaisiin syöpäsairauksiin.
  • Punasipulissa flavonoideja on todettu olevan 10 – 20% enemmän kuin keltasipulissa.

Tuholaistorjunta:
-

Kommentit

  1. minunkin mielestäni sipulia on erittäin kiva viljellä, se myös maistuu erinomaiselta ja siitä voi keksiä kaikenlaista kivaa. itseasiassa sipuli on lempi vihannekseni heti banaanin jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Viime vuosina punasipulit eivät ole jostain syystä kasvaneet kovin hyvin. Olen yrittänyt lannoittamista ja parempaa multaa, mutta silti sipulit jäivät kitukasvuisiksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti