Mustaherukkakakku muuttui mustikkakakuksi

Tästä piti tulla mustaherukkakakku. Löysin ohjeen jostain lehdestä, jonka olen onnistunut kadottamaan, mutta resepti jäi sentään tallelle. Tämän kakun voi mainiosti tehdä jo edellisenä päivänä tai kannattaakin. Turha ottaa ylimääräistä stressiä, jos on kutsunut ihmisiä kylään ja kakku tarvitsee hyvän hyytymisajan joka tapauksessa.

Ohjeet on tehty sen mukaan, että jääkaapissa ei ole valmiiksi sokeroimatonta marjamehua odottamassa. Jos on, niin jätä keittovaihe (1) väliin. Kakku toimii myös mainiosti ilman kiillettä. Ja tosiaan, vaikka niillä mustaherukoilla, mille ohje oli alunperin tarkoitettu. Kuka olisikaan uskonut, että mustikat ja mustaherukat näyttävät samalta pakastettuina..

Pohja
  • 200 g kaurakeksejä
  • 50 g voita

Täyte
  • 1 prk maitorahkaa (250g)
  • 1 dl sokeria (enemmän jos käyttää happamia marjoja)
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 3 dl kermaa
  • 1 dl mustikkamehua
  • n. 5 dl mustikoita
  • 7 liivatelehteä
  • 1 rkl sitruunamehua

Kiille

  • 2 dl mustikkamehua
  • 2 liivatelehteä
  • (2 rkl marjalikööriä) itse tein ilman

  1. Jos ei ole jo valmiiksi mustikkamehua jääkaapissa niin keitä n. 5 dl marjoja kattilassa, kunnes ne kiehahtavat n. 5 min ja valuta neste siivilän läpi erilliseen kulhoon. Painele marjoja kevyesti siivilää vasten niin saat enemmän nestettä. Säästä marjasurvos, se tulee kakkuun.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä sillä aikaa, kun murskaat kaurakeksit.
  3. Mittaa suunnilleen oikea määrä kaurakeksejä puhtaan talousliinan keskelle, tee liinasta pussi ja pura aggressio hakkaamalla liinaa pöydän kulmaan. Keksien ei tarvitse olla tasamuruista. Vaihtoehtoisesti voit pöyhiä murot sileäksi vaikka perunanuijalla.
  4. Peitä irtovuoan (halkaisija 24 cm, muutkin käy, tulee vain ohuempi tai paksumpi pohja ja täyte) pohja leivinpaperilla.
  5. Sekoita voi ja keksimurut keskenään, kaada vuokaan ja tasoita. Laita jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun teet täytteen.
  6. Laita 7 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan.
  7. Vaahdota kerma vaniljasokerin kanssa.
  8. Soseuta marjasurvosta lisää jos haluat sen pienemmäksi tai painele se siivilän läpi.
  9. Ota marjasurvos erilliseen astiaan, lisää rahka, sokeri ja mehu. Sekoita.
  10. Lisää joukkoon kermavaahto ja kääntele se rahkaseoksen joukkoon.
  11. Laita pieni kattila hellalle, lisää sinne puristellut liivatelehdet ja 1 rkl sitruunamehua. Vesi toimii tässä yhtä hyvin, jos ei ole sitruunamehua. Kuumenna kunnes liivate sulaa.
  12. Sekoita liivateneste täytteeseen välillä sekoittaen. Tulee klimppejä, jos kaadat liivatteen kerralla ja sitten alat vasta sekoittamaan.
  13. Ota pohja jääkaapista, kaada täyte sen päälle, tasoittele tai ole luova, ja laita vuoka takaisin jääkaappiin foliolla peitettynä vähintään neljäksi tunniksi.
  14. Mikäli valmistat kiilteen niin sulata liotetut liivatelehdet pienessä määrässä mehua ja lisää niiden sulettua loput. Tässä vaiheessa voit onnitella itseäsi ottamalla höpsyt sillä mustikkaliköörillä tai käyttämällä sen kakkuun.
  15. Anna kakun hyytä seuraavaan päivään.

Toimii sellaisenaan kahvin kanssa tai vaikka kermavaahdon kera, jos oikein haluaa herkutella.



Kommentit