Rosmariinibasilikafocaccia (valkosipulilla)

Syksy on loistavaa aikaa järjestellä kirjahyllyä. Koska ruokaan liittyvä kirjaosasto oli kasvanut tilaansa suuremmaksi, päätin siirtää ne jokin aika sitten uuteen paikkaan ja tulin samalla löytäneeksi jo unohtuneita kirjoja. Yksi oli pieni focaccia-kirjanen.

Kävimme aikaisemmin tänän vuonna Italiassa ja yksi muistorikkaimmista hetkistä oli katsella Vernazzassa kattoterassilla auringonlaskua, juoda paikallista punaviintä ja napostella juuston ja paikallisen makkaran kanssa tuoretta focacciaa. Tämä resepti on tehty sille muistolle.


  • 15g tuoretta hiivaa tai ½ pussia kuivahiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1tl suolaa
  • 1,5dl lämmintä vettä
  • 300g vehnäjauhoja
  • 6 rkl oliiviöljyä

    Focaccian päälle:
    • 1 pallo mozzarellaa
    • tuoretta rosmariinia
    • tuoretta basilikaa
    • merisuolaa hyppysellinen
    • 4-5 murskattua valkosipulinkynttä
    • oliiviöljyä

    1. Laita hiiva kulhoon, lisää sokeri ja 1dl kädenlämpöistä vettä ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Anna seistä 15 min.
    2. Laita jauhot toiseen isompaan kulhoon. Tee keskelle syvennys ja kaada sekoitettu hiivaseos ja 0,5dl kädenlämpöistä vettä sekä muut ainekset joukkoon. Sekoita kunnes jauhot ovat sekoittuneet taikinaksi.
    3. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Älä lisää jauhoja paljon, se pilaa focaccian rakenteen. Levitä taikinaa alustaa vasten poispäin itsestä ja käännä puoliksi. Toista tätä ja kääntele taikinaa alustalla niin saat ilmavamman taikinan. Jatka, painamatta taikinaa liikaa, n. 8 min. Kun taikina on kiinteää, eikä tartu alustaan tai käsiin, lyö se pari kertaa alustaa vasten. Taikinan tulisi olla nyt ilmavaa. Sen pitäisi nousta takaisin muotoonsa jos painat sen littanaksi.
    4. Kohota taikinaa puhtaassa kulhossa liinan alla n. 1,5h. Taikinan pitäisi nousta n. kaksinkertaiseksi. Taikina on valmis, jos siihen työntää sormen ja siihen jää kuoppa.
    5. Nosta kohonnut taikina työtasolle ja vaivaa pari minuuttia.
    6. Laita taikina öljytylle leivinpaperille ja levitä halkaisijaltaan n. 30 cm kokoiseksi ja 1 cm paksuksi.
    7. Tee sormilla/haarukalla kuoppia taikinaan, lisää päälle tuoretta rosmariinia, basilikaa, murskattua valkosipulia, mozzarellaa, merisuolaa ja ripottele päälle oliiviöljyä.
    8. Paista 230-asteisessa uunissa n. 20 min kunnes leivän pinta on ruskea.

    Pari testivinkkiä:
    • veden voi myös korvata osittain valkoviinillä.
    • samasta ohjeesta saa hyvin myös täytetyn focaccian. Jaa taikina puoliksi, lisää keskellä sulatejuustoa tai muuta täytettä.
    • vehnäjauhon voi korvata kokonaan tai osin myös muilla jauhoilla.
    • kaulimalla taikinan ohueksi siitä saa hauskan pizzaversion.


    Kommentit