Syksyinen kesäkurpitsapastakastike

Olisiko jauhelihakesäkurpitsapastakastike liian pitkä sana? Ehkä. Joka tapauksessa olin unohtanut, että jääkaapin kasvisosastossa oli vielä useampi kesäkurpitsa odottamassa syömistä. Muutama sananen chilistä: vaikka et tulisista ruuista pitäisi niin usko pois, chili ei tee tähän kastikkeeseen tulisuutta vaan antaa tomaatille pehmeämmän maun. Sokerilla saa aikaan saman asian, mutta samalla kastikkeesta tulee imelää, kun sen sijaan chilijauhe antaa kastikkeelle lämpöä ja pehmeyttä. Jos sinulla on punaviiniä, mainiota! Lisää sitä muutama desi ja jätä balsamico pois.

Pastakastike 8-10:lle

  • 500g jauhelihaa
  • 2 keltasipulia
  • 1 iso kesäkurpitsa tai 2 pientä
  • 6-8 valkosipulinkynttä
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • 4 rkl balsamicoa
  • 2-4 rkl ruokokidesokeria
  • suolaa, mustapippuria, salviaa, oreganoa, basilikaa, chiliä, paprikajauhetta

  1. Leikkaa ja paloittele sipulit. Siirrä kulhoon.
  2. Pese ja leikkaa päät pois kesäkurpitsasta. Silppua pieneksi tai aja monitoimikoneella silpuksi. Siirrä omaan kulhoon.
  3. Ota mausteet esille.
  4. Avaa tomaattipurkit valmiiksi.
  5. Laita kattilaan oliiviöljyä ja nokare voita. Kun voi on sulanut lisää tuoretta salviaa ja anna sen maustaa öljy.
  6. Lisää kattilaan sipulit ja kuullota muutama minuutti.
  7. Lisää jauheliha ja kun jauheliha on puoliksi kypsynyt lisää kesäkurpitsasilppu. Anna hautua muutama minuutti.
  8. Lisää suolaa, mustapippuria, chiliä ja oreganoa, sekoita.
  9. Lisää tomaattimurska, pyree sekä balsamico. Lisää chiliä oman maun mukaan sekä paprikajauhe ja basilika.
  10. Anna hautua 10 min miedolla lämmöllä.
  11. Maista. 

Liian vahva tomaatin maku tai liian väljää? Lisää ruokokidesokeria ja muutama ripaus chiliä ja anna hautua muutama minuutti. Maista uudelleen. 

Lisää vahvuutta? Lisää balsamicoa ja mustapippuria. 

Kastikkkeen voi hyvin tehdä muutamaa tuntia aikaisemmin ja antaa hautua miedolla lämmöllä vieraita odotellessa. Tarjoa pastan, parmesaanin ja hyvän viinin kera. Meidän pesueessa lisukkeeksi tulee lähes aina myös valkosipulinkynsiä.Ei pääse flunssa yllättämään.





Kommentit