Valkosipuli eli kynsilaukka

On harvoja kasveja plantaasilla, joiden kasvatukseen suhtaudun tunnepitoisesti. Valkosipuli on yksi niistä. Olen hionut nyt parin kesän verran sipulien kasvatusta, mutta en ole vielä saanut niin suurta satoa, että olisin omavarainen. Kaupan valkosipuleista ei ole ollut tässä apua, koska ne eivät idä kukkimisasteelle.



Muutama päivä sitten antalias plantaasinaapuripariskunta kuitenkin kysyi, että haluaisinko ylijääneitä kynsiä heiltä ja tottakai minä halusin! Ensi vuosi tulee olemaan mainio testivuosi sille mikä istutusmalli, ajankohtineen ja eri maatyyppeineen, antaa parhaimman sadon. Olenkin nyt kysellyt tältä vanhemmalta pariskunnalta tarkkoja neuvoja valkosipulien suhteen, koska heidän valkosipulinsa ovat olleet parhaimman näköisiä muihin naapureihin verrattuna. Olen istuttanut kynsiä syyskuussa ja lokakuussa, lannoitetulla mullalla ja poltetulla lannalla sekä tuhkalla.

Kyseessä on siis talvivalkosipuli, joka istutetaan talvea vasten ja sato korjataan loppukesällä.

Pari käytännön huomiota:
  • Kynnet kannattaa istuttaa suhteellisen syvälle, ainakin sormen syvyyteen n. 10-15 cm syvyyteen. Kynsi työntää itseään pintaa kohden kasvattaessaan juuria. 
  • Valkosipuli tarvitsee vahvasti lannoitetun maan, missä on etenkin typpeä, fosforia ja kaliumia. Olen saanut valkosipulin siemenet kasvamaan parhaiten, kun olen laittanut pohjalla poltettua hevosenlantaa, päälle siemenet ja päälle luonnonlannoitettua multaa ja lantaa. Valkosipuli pitää erityisesti puuntuhkasta. Tämä voidaan levittää kasvupaikalle jo hyvissä ajoin kuten edellisenä syksynä. Itse poltin syksyllä oksia ja muita plantaasin risuja ja sekoitin ne mullan joukkoon. 
  • Valkosipuli tykkää aurinkoisesta kasvupaikasta. 
  • Kasvi on kaksivuotinen. Sipuli kehittää kesän lopulla kukkavarren, josta saa itusilmuja. Ne voi kylvää kuivatettuina (n. parin viikon kuivatus) parin sentin syvyyteen. Seuraavana syksynä itusilmuista kehittyy pyöreä valkosipulin kynsi, joista saa taas seuraavana syksynä valkosipulia. Jos itusilmuja ei käytetä, kukkavarret voi leikata pois. Varsien poistaminen kasvattaa sipulit hieman suuremmiksi. Tosin, olen testannut istutusta myös ilman kuivatusta enkä ole huomannut itämisessä mitään eroa..
Itusilmuja muodostumassa
Toisen syksyn kynsiä
Itusilmut ja kynnet kuivattuina
Itusilmut kasvamassa ensimmäisenä kesänä
Valmiita valkosipuleita

Lääkkeenä tai muuten:
  • Sisältää eteeristä sipuliöljyä, jossa on rikkiyhdisteitä mm. alliinia. Kun valkosipuli leikataan tai murskataan, alliini alkaa muuttua allinaasi-entsyymin vaikutuksesta allisiiniksi. Allisiinilla puolestaan on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä. Yksi valkosipulin kynsi vastaa antibakteeriselta teholtaan noin yhtä prosenttia penisilliinin tehosta. 
  • On erittäin desinfioiva. 
  • Käytetään hengitystiekatarrin ja suolistotautien hoidossa. 
  • Alentaa verenpainetta, laukaisee kouristuksia, lisää sapen eritystä, laajentaa verisuonia ja alentaa veren kolesterolia sekä virkistää verenkiertoa. 
  • Lisää kuulemma typpioksidin tuotantoa kehossa ja parantaa näin erektiota. 
  • Valkosipulia käytetään luontaislääkinnässä ilmavaivojen ja suolitulehdusten hoitoon. Sillä sanotaan olevan myös suolistoloisia torjuva vaikutus. 
  • On todettu ehkäisevän eri syöpiä. 

Tuholaistorjunta:
  • Voidaan käyttää sekä erilaisina uutteina että muiden vihannesten välissä kasvattamalla. 
  • Kukintojen itusilmuja voidaan istutella eri puolille puutarhaa torjumaan esimerkiksi myyriä. 

Lähteet:

Kommentit