Kun äiti tietää – marjojen säilyminen ilman sokeria

Sain äidiltä kaksi julmetun isoa kassillista puolukkaa ja mustikkaa talven varalle. Mustikat sain ängettyä pakastimeen, mutta puolukat jäivät sulamaan. Niitä menee joka päivä smoothieen, mutta olin silti huolissani niiden säilyvyydestä. Soitin siis äidille ja sain vastaukseksi, että survo ne ja laita jääkaappiin, kyllä ne säilyvät. Niinhän hekin olivat tehneet hänen lapsuudessaan – survotaan ja pidetään viileässä. 


Ajatus tuntui omituiselta, ilmeisesti vain minulle, koska toinen puoliskokin mainitsi, että olisi hänkin tämän tiedon minulle voinut siirtää. Ehkä sitä on kuitenkin nykyisen pilaantumishysterian uhri, vaikka kuinka kuvittelee olevansa sen yläpuolella. 

 Toisessa ohjeessa, jonka löysin, mainittiin, että marjat voi nopeasti kiehauttaa ja nostaa säilöntäpurkkiin. Testasin molempia tapoja ja toisessa survoin puolukat lähes soseeksi ja toisen erän kiehautin nopeasti kattilassa ja nostin marjat purkkiin ja säilön mehun erilliseen säiliöön. Voin käyttää sitä veden asemesta smootheissa. 


Lähteet:

Säilöminen ilman sokeria - http://rihmasto.fi/marjasadon-s%C3%A4ilytys

Eri marjalajien säilöminen - http://wikikko.info/wiki/Marjojen_s%C3%A4il%C3%B6nt%C3%A4 

Kommentit