Lehtikaali

Minulla on ollut useampana vuonna ongelmana se, etenkin lehtikaalin suhteen, että kaalien tuholaiset tuntuivat haistavan kaalini jo harsojen alta. Tänä vuonna on ollut kuitenkin iloinen yllätys, kun kaikki kaalini ovat säästyneet tuholaisilta. En tiedä mikä muuttuneessa järjestelyssä sen sai aikaan, mutta listaan erot tässä alla.

Varsinkin lehtikaalista on nyt muutaman vuoden ajan hypetetty, mutta henkilökohtaisesti en erikoisemmin pidä sen mausta. Käytän sitä suurimmaksi osaksi smootheihin raakana, mutta yritän ottaa itseäni tänä vuonna niskasta kiinni, kun kerrankin satoa kunnolla tulee. Tällä hetkellä yksi rajoittava piirre meidän pesueessa on lasten nirsoilu oikeastaan kaiken vihreän ja muunkin epäilyttävän suhteen.


Pari käytännön huomiota:
  • Helppohoitoinen kunhan muistaa vaan kastella säännöllisesti.
  • Kannattaa istuttaa 20-30 cm välein.
Mihin/Kenelle ei sovi:
  • Voi aiheittaa suurina määrinä ilmavaivoa, etenkin raakana syötynä.
Lääkkeenä tai muuten:
  • Lehtikaalista puhutaan sen isotiosyanaatin vuoksi (kuten kaikkien ristikukkaisten kanssa). Isotiosyanaatin on katsottu aktivoivan Nrf2/ARE -mekanismia, jolloin keho aikaansaa soluissa voimakkaan puolustusreaktion syöpäsoluja vastaan ja suojaa aivoja hermosolujen rappeutumiselta (mm. alzheimer).
  • Toisaalta sama isotiosyanaatti ilmeisesti estää jodin kiinnittymistä kilpirauhaseen. Tämä vaatisi ilmeisesti kuitenkin pitkäaikaisen käytön ja runsaan käytön. Jos elää muullakin kuin kaalilla niin tämä ei ole siis ilmeisesti ongelma.
  • Munuaissairaille lehtikaalin kaliumpitoisuudet voivat olla muiden ruokien kanssa liikaa.
  • Kalsiumpitoisuuden vuoksi lehtikaalin voidaan katsoa estävän kuukautiskipuja aiheuttavia lihassupistuksia, auttaa ehkäisemään migreeniä ja torjuu osteoporoosia.
  • Sisältää runsaasti karotenoideja, joiden uskotaan mm. lieventävän allergiaa. Siitepölyallergiasta kärsivien kannattaakin kokeilla lehtikaalin voimaa tukkoisia onteloita avaamaan.
  • Kaikilla kaaleilla on monta samankaltaista terveyttä kohentavaa ominaisuutta. Niissä on tiamiinia ja runsaasti folaattia, joten ne lievittävät hermostuneisuutta, masennusta, stressiä, väsymysoireita, kohentavat aloite- ja keskittymiskykyä ja lisäävät elinvoimaa ja suorituskykyä, parantavat hiusten, ihon ja kynsien kuntoa.
  • Kaalit aktivoivat verenmuodostusta, hiilihydraattiaineenvaihduntaa ja soluhengitystä, vilkastuttavat solujen kasvua ja vahvistavat sidekudoksia. Lehtikaali torjuu myös helikobakteeria ja suojelee vilustumiselta.
  • Sopii laihduttajalle erinomaisesti poistaen ylimääräistä nestettä ja vieden näläntunnetta sekä vaikuttamalla vatsarasvan määrää vähentävästi.
  • Kaaleista on apua myös sukupuoliseen haluttomuuteen.
  • Lehtikaalia suositellaan erityisesti naisille, sillä sen on todettu ehkäisevän myös rintasyöpää.
  • Kaalin runsaskuituisuus on hyväksi suolen limakalvoille. Kuiduista saadaan apua suolinukan kasvuun ja ne imevät itseensä myrkkyjä ja rasvoja sekä nopeuttavat ruoan kulkua suolistossa. Kaali sopii niin ummetukseen kuin ripulinkin hoitoon. Lisäksi siitä on apua mahakatarriin ja liikahappoisuuteen.
Huom. nämä on kopioitu täältä.

Tuholaistorjunta:
Istutin kaalit tänä vuonna pieneen kasvihuoneeseen ja kylmän kevään vuoksi vähän myöhemmin kuin yleensä. Kasvihuonen sijaitsee valkosipulien entisellä paikalla ja osa valkosipuleista oli jäänyt vielä kasvamaan siihen. Joten veikkaisin, että suurin syy tuholaisten puuttumiseen tänä vuonna on ainakin valkosipuli, mikä omalla tuoksullaan karkoittaa tuholaisia ja myöskin kylmä alkukesä.


Lähteet:
Fineli - Lehtikaali  https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/326
Satokausikalenteri - lehtikaali : https://www.satokausikalenteri.fi/news/15/parasta-juuri-nyt-lehtikaali
Virtaa ravinnosta: http://virtaaravinnosta.com/vanhene-hitaammin/


Kommentit