Helppo kesäkurpitsapaistos kahdelle

Joskus tuntuu, että kokkaajien arki täyttyy vain kokkaamisesta. Reseptit ovat pitkiä ja työläitä, pitää vatkata ja sekoittaa, kuullottaa ja odottaa. Sekin on toki ok silloin tällöin, mutta itse ainakin haluan terveellistä ruokaa suhteellisen vaivattomasti ja nopealla aikataululla. Tämä sen sijaan menee helposti vaikka treenien jälkeen, kun laittaa ruuan uuniin, menee itse suihkuun ja suihkun jälkeen odottaa ruoka valmiina. 

Vaihtelua voi tehdä oman mielen mukaan, tämä ei ole salatiedettä ja yleisesti olen sitä mieltä, että vain harvalla on niin hyvä makuaisti, että maistaisi eron teflonpannun ja valurautapannussa valmistetun ruuan suhteen tai että ylipäätään ruuanvalmistus kannattaisi ottaa niin vakavasti, että reseptit määrittää tietylle mittasuhteelle. Erona kylläkin tietyt jälkiruuat. 

Maustamisesta sen verran, että itse suosin kokkaamisessa aitoja makuja (kermaa, voita yms), vältän kasvisrasvoja (margariinit, juoksevat levitteet, kevyt tuotteet yms) sekä tietenkin lisäaineettomuus on plussaa. Plantaasiviljelyssä kaikki on tosin luomua ihan sellaisenaan. 


  • 1 Kesäkurpitsa n. sentin paloiksi viipaloituna – kahdelle riittää hyvin iltapalaksi yksi n. 20 cm pitkä, isompaan nälkään vaikka kolme
  • 200 g jauhelihaa
  • 1-2 chiliä
  • 1 pallo mozzarellaa
  • 2 dl juustoraastetta
  • valkosipulia maun mukaan (itse laitan yleensä 3-5)
  • tuoretta basilikaa
  • mustapippuria, suolaa, voita valkokastikkeeseen

Valkokastike:
- sulata n. 2 rkl voita kattilassa, lisää vehnäjauhoa n. 1 rkl ja sekoita. Anna paistua hetken.
- lisää maitoa/kermaa ja sekoita hyvin.
- lisää juustoraaste, valkopippuri, suolaa (muskottipähkinää). Sekoita tasaiseksi.
- kastike saisi olla suhteellisen paksua, mutta ei liian tönkköä.

Vaihtoehtoisesti voi tehdä kastikkeen vaikka creme fraichesta ja lisätä sen joukkoon esim. parmesaania ja mausteet.
  1. Tee valkokastike ja anna sen hautua miedolla lämmöllä n. 10 min.
  2. Paista jauheliha mustapippurin, suolan, chilin ja valkosipulin kanssa.
  3. Pese kesäkurpitsa, viipaloi n. sentin paloiksi ja asettele uunivuokaan. Voit myös paistaa kesäkurpitsan paloja molemmin puolin 1-2min ennen vuokaan laittoa, mutta kesäkurpitsa menee helposti liian löysäksi ja on enemmän muhennosta valkokastikkeen kanssa.
  4. Levitä jauhelihaseos kesäkurpitsapalojen päälle ja revi päälle tuoreita basilikan lehtiä.
  5. Levitä valkokastike paistoksen päälle ja viimeistele mozzarellalla.
  6. Paista 200oC uunissa noin 20-30 min tai kunnes juusto on sulanut kullanruskeaksi.

Kommentit