Mansikat

Mansikat, ne voivat olla todella makeita ja meheviä tai kitkeriä ja mauttomia. Tänä vuonna saimme ensimmäisiä. En lähde luettelemaan eri lajeja, joita taitaa olla ainakin 20, tai minkälainen maa kannattaa muokata, koska mitä plantaasilla olen omia ja muiden mansikkasatoja ja maita seurannut niin kaikilla on täysin erilaiset toimintatavat, eikä yksikään ei ole ylitse muiden. Jotkut suosivat Polkkaa, toiset haluavat Salsaa tai Zephyriä lajiksi, ja itse en edes muista mikä laji minulla on, koska se sattui olemaan ainoa taimilaji taimikaupassa. Maan laadulla on myös vaikutusta siihen, miltä mansikat maistuvat. Toinen laji pitää savisemmasta, toinen hiekkaisemmasta. Jos on valinnanvaraa ja mahdollisuuksia, niin kannattaa ehdottomasti tutkia asiaa tarkemmin.

Itse halusin perustaa mansikkamaan nopeasti ja maa oli huonossa kunnolla, että käänsin sen kerran, otin suurimmat rikkaruohot pois ja vedin mustan kankaan maan päälle. Ts. maa ei ollut hyvässä kunnossa ja tämä on juuri se mitä ei pitäisi tehdä. Mansikat tosin näyttivät pitävän siitä. Muutaman asian olen ehtinyt huomioida yhden kasvukauden aikana:

Kaupasta ostetut taimet uudessa mansikkamaassa.

Pari käytännön huomiota:
  • Mansikat tarvitsevat tasaisesti vettä, varsinkin kukinta-aikaan.
  • Kukat joita mehiläiset saivat pölyttää kasvattivat suuremmat marjat, vaikkakin mansikat ovat itsepölyttyviä. 
  • Aurinko on kaiken alku ja juuri. Taimet tykkäävät, plantaasitar tykkää ja kasvit kasvavat.
  • Plantaasinaapureilla monilla ns. mansikkakangas/katekangas oli PP:tä, kun taas itselläni on ohuempaa mustaa katekangasta, josta menee vesi läpi. Viime kesänä muutama naapuri luopui PP:stä, koska mansikat eivät saaneet tarpeeksi ilmaa juurille, eivätkä vettä, ja tuottivat huonosti satoa. Kun kankaat oli poistettu, taimet kuulemma alkoivat tuottaa parempaa satoa.
  • Mansikkamaan voi kasvattaa muutamasta taimesta muutamassa vuodessa. Itse ostin kuusi taimea, joista otin saman verran pistokkaita ensimmäisenä syksynä ja tänä vuonna tein kokonaan uuden mansikkamaan.
  • Taimia kannattaa harventaa, mikäli ne kasvattavat liikaa lehtiä. Liian vahva lannoitus voi olla syynä. Jos taimet ovat liian tiiviitä mansikat homehtuvat helpommin.
  • Keväällä viimeistään kannattaa ylimääräiset rönsyt leikata pois niin taimet keskittyvät marjojen tuottamiseen. Taimet kasvattavat kyllä monta rönsyä vuoden aikana, joten loppukesästä satokauden jälkeen ehtii kyllä kasvattaa uusia taimia jos on tarvetta.
  • Kannattaa pakastaa samana päivänä poimimisesta sokerin kanssa.
  • Taimet kannattaa istuttaa muutama kymmenen senttiä korkeammalle maan pinnasta tasaiseen pengermään. Ei siis kolmiomalliseen kekoon, kuten perunat voi istuttaa, vaan tasattuun kekoon. 
  • Keväällä taimet ja mansikkamaa tulisi puhdistaa roskista ja taimet karsia huonoista lehdistä, jotta välttää homeen.
Katekangas ja puuhake pitävät mansikkamaan siistinä ja rikkaruohot kurissa.


Mihin/kenelle mansikat ei sovi:
-

Lääkkeenä tai muuten:
  • Mansikassa on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa. 100 grammassa mansikoita on C-vitamiinia 60 milligrammaa eli kahdessa desissä mansikoita on päivän C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy pakastettunakin melko hyvin.
  • Kahdessa desissä mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Mansikan kuitupitoisuus on 2,4 prosenttia tuorepainosta.
  • Mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat elimistön suojamekanismeja, toimivat antioksidantteina ja estävät haitallisten mikrobien kasvua.
  • Sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa mansikoita on vain 43 kilokaloria.

Tuholaistorjunta:
-



Lähteet:


Kommentit