Marokkolainen ilta - pannuleipä Matlouh, makea couscous ja keftapannu


Tykkään käydä ruokakursseilla. Jos sitä kautta oppisi vaikka joskus kokkaamaan ihan oikeasti. Tässä muutama resepti marokkolaiselta ruokakurssilta. Tuoreet yrtit kuten minttu, korianteri ja persilja pääsevät näissä oikeuksiinsa. 

Pannuleipä - Matlouh

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 dl yrttejä, kuten persiljaa
  • 2,5 dl vettä
  • suolaa
  • rypsiöljyä paistamiseen

  1. Yhdistä kuivat aineet ja hienonnetut yrtit ja lisää vesi. 
  2. Alusta taikina sitkeäksi, jaa kolmeen osaan, pyöritä palloiksi ja öljyä pallot.
  3. Anna kohota lämpimässä ainakin 30 min.
  4. Taputtele tai kauli yhdestä pallosta kerrallaan ohut, suorakaiteen muotoinen levy. Käännä molemmat pitkät sivut keskelle päällekkäin ja venytä suorakaidetta varovasti. 
  5. Rullaa leipä lyhyeltä sivulta kääröksi.
  6. Hiero käsiin öljyä jos taikina tarttuu käsiin. 
  7. Nosta kääröt leivinpaperin päälle odottamaan ja kohota lämpimässä n. 30 min.
  8. Kuumenna valurautapannu ja nosta rullat työlaudalle kierteet ylöspäin. 
  9. Öljyä kädet ja paina rulla kasaan n. 1 cm paksuiseksi leiväksi.
  10. Kaada pannulle loraus öljyä ja paista leipää yhdeltä puolelta n. 1-2 min ja käännä ympäri. 
  11. Peitä valmiit leivät leivinliinalla. 





Makea coucous

  • 3 dl couscousia
  • 3 dl appelsiiniporkkanamehua (itse käytin appelsiiniporkkanainkiväärimehua)
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl saksanpähkinärouhetta
  • 0,5 dl mantelirouhetta
  • 0,5 dl kuivattuja manteleita hienonnettuna
  • kourallinen tuoretta minttua hienonnettuna
  • 2 rkl voita
  • sitruunamehua ( ja kanelia)

  1. Kuumemma mehu kiehuvaksi ja lisää suola ja couscous. Ota kattila pois liedeltä ja anna couscousin kypsyä kannen alla.
  2. Sekoita couscous irtonaiseksi haarukalla ja lisää joukkoon muut ainekset. 



Kefta-pannu

Tomaattikastike:

  • 1 keltasipuli hienonnettuna
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • 800g tomaattimurskaa
  • 0,5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 0,5 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 4 kananmunaa


Lihapullat

  • 1 keltasipili hienonnettuna
  • 400g naudan tai karitsan jauhelihaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl kanelia
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/4 tl chilijauhetta
  • 0,5 dl hienonnettua persiljaa
  • 0,5 dl hienonnettua korianteria


  1. Valmista ensin tomaattikastike. Kuullota sipulit pannulla, lisää mausteet, odota tovi ja lisää tomaattimurska ja yrtit. anna hautua kannen alla 15-20 min.
  2. Valmista lihapullat. Sekoita ainekset kulhossa ja pyöritä taikinasta n. kirsikan kokoisia pullia. Ruskista lihapullat kevyesti, pienissä erissä pannulla ettei lihojen nesteet keitä pullia. Lihapullien ei tarvitse kypsyä kokonaan tässä vaiheessa.
  3. Lisää lihapullat kastikkeeseen ja anna hautua kannen alla n. 20 min. 
  4. Tee kastikkeeseen kolot kananmunia varten, riko kananmunat koloihin ja kypsennä vielä 10-20 min kunnes valkuaiset ja keltuaiset ovat kiinteitä. 





Kommentit