En olisi ikinä uskonut, että sanon tämän, mutta lanttu sopii
sosekeittoon todella hyvin. Olen monina vuosina kasvattanut lanttua, mutta en
ole keksinyt sille mitään muuta käyttöä kuin keitot ja uunivihannekset –
lanttulaatikostakaan en välitä.
Nyt on ollut syksyn viimeisimpiä aikoja täällä, ja tällä
lapsiperheen aikataululla, ottaa vihannekset ylös maasta ja eilen sitten sain
lantut nostettua ja maan käännettyä ensi vuotta odottamaan. Blogin tarkoitus
menisi tässä hukkaan jos en kokeilisi jotain uutta.
Tähän sosekeittoon laitoin kaikkea mahdollista: lanttua
pääosassa, porkkanaa, perunaa, valkosipulia ja kesäkurpitsaa. Osa kuorin, osan
laitoin sellaisenaan paloissa vuokaan, vähän oliiviöljyä päälle ja uuniin
paahtumaan. Kun kasvikset olivat mukavan paahtuneita niin otin ne pois, laitoin
kattilaan, lisäsin vettä ja kermaa ja soseutin sopivaksi. Tässä vaiheessa
kannattaa todella maistaa keittoa sillä maku oli sellaisenaan jo rikas ja
maukas. Hieman suolaa, kanelia, juustokuminaa ja mustapippuria antamaan potkua
niin keitosta tuli ihan älyttömän hyvää. Lisäksi riittoisaa ja edullista!
Tässä keitossa:
- 1 iso lanttu
- 2 porkkanaa
- 2-3 pientä perunaa
- 3 isoa valkosipulinkynttä
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 2 dl kermaa
- n. 4-5 dl vettä
- mustapippuria, suolaa, juustokuminaa, kanelia
- Kuori lanttu, porkkanat ja perunat. Viipaloi paloiksi ja laita uunivuokaan kesäkurpitsan palojen ja valkosipulin kanssa. Lisää oliiviöljyä ja laita uuniin n. 200 astetta n. 30 min.
- Ota paahtuneet kasvikset pois uunista ja kaada kattilaan.
- Lisää kerma ja vähän vettä ja aja kasvikset soseeksi. Lisää vettä tarpeen mukaan niin, että seoksesta tulee sopivan juoksevaa.
- Laita kattila hellalle ja kuumenna keitto kuumaksi. Maista ja lisää mausteita oman maun mukaan. Tarpeen vaatiessa, ts. haluat herkutella, laita joukkoon vaikka koskenlaskiajuustoa, mutta tällaisenaan keitto ei sitä kyllä tarvitse vaan on todella maukas.
Kommentit
Lähetä kommentti